

## **EXTERNAL ADVISORS' MEETING AGENDA**

March 25 – 26, 2014

Hauptman Woodward Medical Research Institute

| 8:30 AM   Shuttle departs from Hyatt Regency for Hauptman Woodward<br>Medical Research Institute     9: 00 AM – 9:30 AM<br>(30 min)   Breakfast at HWI     9:30 AM – 9:45 AM<br>(15 min)   Welcome<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Science and Technology Center<br>Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person     9:45 AM – 10:30 AM<br>(45 min)   Opening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation     10:30 AM – 11:30 AM<br>(60 min)   BioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center     11:30 AM – 11:45 AM<br>(15 min)   Coffee Break<br>All Participants     11:45 AM – 1:00 PM<br>(75 min)   BioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center     1:00 PM – 2:00 PM<br>(60 min)   Lunch<br>All Participants     2:00 PM – 3:30 PM<br>(90 min)   BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL | Tuesday, March 25, 2014 |  |  |
|---|-------------------------|--|--|
| 9: 00 AM – 9:30 AM   Breakfast at HWI     (30 min)   9:30 AM – 9:45 AM     (15 min)   Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Science and Technology Center Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person     9:45 AM – 10:30 AM   Opening remarks     (45 min)   Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation     10:30 AM – 11:30 AM   BioXFEL Center update     (60 min)   Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center     11:30 AM – 11:45 AM   Coffee Break     (15 min)   All Participants     11:45 AM – 1:00 PM   BioXFEL education and diversity update     (75 min)   Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center     1:00 PM – 2:00 PM   Lunch     (60 min)   All Participants     2:00 PM – 3:30 PM   BioXFEL science initiatives     0:00 PM – 3:30 PM   Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL     (90 min)   Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL   |                         |  |  |
| (30 min)Welcome9:30 AM - 9:45 AM<br>(15 min)Welcome<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Science and Technology Center<br>Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person9:45 AM - 10:30 AM<br>(45 min)Opening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM - 11:30 AM<br>(60 min)BioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM - 11:45 AM<br>(15 min)Coffee Break<br>All Participants11:45 AM - 1:00 PM<br>(75 min)BioXFEL education and diversity update<br>Dr. Raj Rajnarayanan, Associate Education Director, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PM<br>(60 min)Lunch<br>All Participants1:00 PM - 3:30 PM<br>(90 min)BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| 9:30 AM - 9:45 AMWelcome(15 min)Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Science and Technology Center<br>Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person9:45 AM - 10:30 AMOpening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM - 11:30 AMBioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM - 11:45 AMCoffee Break<br>All Participants11:45 AM - 1:00 PMBioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PMLunch<br>All Participants1:00 PM - 3:30 PMBioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dr. Kayardsnell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
| (15 min)Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Science and Technology Center<br>Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person9:45 AM – 10:30 AM<br>(45 min)Opening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM – 11:30 AM<br>(60 min)BioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM – 11:45 AM<br>(15 min)Coffee Break<br>All Participants11:45 AM – 1:00 PM<br>(75 min)BioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM – 2:00 PM<br>(60 min)Lunch<br>All Participants2:00 PM – 3:30 PM<br>(90 min)BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
| Greetings and Introductions<br>External Advisors: one minute per person9:45 AM - 10:30 AM<br>(45 min)Opening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM - 11:30 AM<br>(60 min)BioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM - 11:45 AM<br>(15 min)Coffee Break<br>All Participants11:45 AM - 1:00 PM<br>(75 min)BioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PM<br>(60 min)Lunch<br>All Participants2:00 PM - 3:30 PM<br>(90 min)BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dr. BioXFEL science initiatives   |                         |  |  |
| 9:45 AM - 10:30 AM<br>(45 min)Opening remarks<br>Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM - 11:30 AM<br>(60 min) <b>BioXFEL Center update</b><br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM - 11:45 AM<br>(15 min)Coffee Break<br>All Participants11:45 AM - 1:00 PM<br>(75 min) <b>BioXFEL education and diversity update</b><br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PM<br>(60 min)Lunch<br>All Participants2:00 PM - 3:30 PM<br>(90 min) <b>BioXFEL science initiatives</b><br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Director, BioXFEL<br>Director, BioXFEL<br>Dir. Kay Snell, Collaborator, BioXFEL<br>Dir. BioXFEL science Director, BioXFEL<br>Dir. BioXFEL science Director, BioXFEL<br>Dir. BioXFEL science Director, BioXFEL<br>Dir. BioXFEL science Director, BioXFEL<br>Dir. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
| (45 min)Dr. Alexander Cartwright, Vice President for Research, University at Buffalo<br>Dragana Brzakovic, Senior Staff Associate, Office of Integrative Activities, National Science Foundation10:30 AM – 11:30 AM<br>(60 min)BioXFEL Center update<br>Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM – 11:45 AM<br>(15 min)Coffee Break<br>All Participants11:45 AM – 1:00 PM<br>(75 min)BioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM – 2:00 PM<br>(60 min)Lunch<br>All Participants2:00 PM – 3:30 PM<br>(90 min)BioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. BioXFEL science initiatives  |                         |  |  |
| (60 min)Discussion of Center development; XFEL progress and research project reports<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM – 11:45 AMCoffee Break(15 min)All Participants11:45 AM – 1:00 PMBioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center<br>Dr. Raj Rajnarayanan, Associate Education Director, BioXFEL Center1:00 PM – 2:00 PMLunch(60 min)All Participants2:00 PM – 3:30 PMBioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| Los min/Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center11:30 AM – 11:45 AMCoffee Break(15 min)All Participants11:45 AM – 1:00 PMBioXFEL education and diversity update(75 min)Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM – 2:00 PMLunch(60 min)All Participants2:00 PM – 3:30 PMBioXFEL science initiatives(90 min)Dr. John Spence, Science Director, BioXFELDr. John Spence, Science Director, BioXFEL   |                         |  |  |
| (15 min)All Participants11:45 AM – 1:00 PMBioXFEL education and diversity update<br>Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center<br>Dr. Raj Rajnarayanan, Associate Education Director, BioXFEL Center1:00 PM – 2:00 PMLunch(60 min)All Participants2:00 PM – 3:30 PMBioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| 11:45 AM - 1:00 PMBioXFEL education and diversity update(75 min)Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PMLunch(60 min)All Participants2:00 PM - 3:30 PMBioXFEL science initiatives(90 min)Dr. John Spence, Science Director, BioXFELDr. BioXFEL science initiativesDr. John Spence, Science Director, BioXFELDr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
| (75 min)Dr. Margarita Dubocovich, Director of Education and Diversity, BioXFEL Center<br>Dr. Raj Rajnarayanan, Associate Education Director, BioXFEL Center1:00 PM - 2:00 PMLunch(60 min)All Participants2:00 PM - 3:30 PMBioXFEL science initiatives<br>Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| Dr. Raj Rajnarayanan, Associate Education Director, BioXFEL Center     1:00 PM – 2:00 PM   Lunch     (60 min)   All Participants     2:00 PM – 3:30 PM   BioXFEL science initiatives     (90 min)   Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL     Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| (60 min) All Participants   2:00 PM - 3:30 PM BioXFEL science initiatives   (90 min) Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| 2:00 PM - 3:30 PM BioXFEL science initiatives   (90 min) Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL   Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
| (90 min) Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL<br>Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL  |                         |  |  |
| Dr. Edward Snell, Collaborator, BioXFEL   |                         |  |  |
|   |                         |  |  |
| Dr. Eaton Lattman, BioXFEL PI   |                         |  |  |
| 3:30 PM – 4:15 PM BioXFEL knowledge transfer  |                         |  |  |
| (45 min) Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center<br>Jill Szczesek, Managing Director, BioXFEL Center  |                         |  |  |
| 4:15 PM – 4:45 PM Executive session for BioXFEL External Advisors   |                         |  |  |
| (30 min)  |                         |  |  |
| 4:45 PM Shuttle departs Hauptman Woodward for the Buffalo Hyatt Regency   |                         |  |  |
| 6:00 PM Cocktails and dinner  |                         |  |  |
| Bacchus Restaurant  |                         |  |  |
| 56 West Chippewa, Buffalo, NY 14202<br>(716)854-9463  |                         |  |  |
| Dinner will be served at 6:30pm   |                         |  |  |
| (Directions enclosed, a five-minute walk from the Hyatt)  |                         |  |  |

| Wednesday, March 26, 2014 |  |  |
|---------------------------|--|--|
| 8:30 AM                   | Shuttle departs from the Buffalo Hyatt Regency for Hauptman Woodward   |  |
|                           | Medical Research Institute   |  |
| 9:00 AM – 9:30 AM         | Breakfast at HWI   |  |
| (30 min)                  |  |  |
| 9:30 AM – 10:30 AM        | Beam Time Access and Long-term Planning  |  |
| (60 min)                  | Discussion of Center planning requirements & Overview of the Center's initiatives to secure beam time          |  |
|                           | Dr. John Spence, Science Director, BioXFEL Center<br>Dr. Eaton Lattman, Principal Investigator, BioXFEL Center |  |
| 10:30 AM – 11:30 AM       | Executive Session for BioXFEL External Advisors  |  |
| (60 min)                  |  |  |
| 11:30 AM – 12:30 PM       | Closing Remarks & External Advisors' Feedback  |  |
| (60 min)                  | Dr. Keith Moffat, Chair, BioXFEL External Advisory Group   |  |
| 12:30 PM – 01:30 PM       | Lunch- can be taken to go if you wish  |  |
| (60 min)                  |  |  |

Taxi service can be arranged through Jill or Pamella to the airport. The Buffalo Niagara Airport is 12 minutes by taxi from HWI.

DIRECTIONS TO BACCHUS RESTAURANT FROM THE HYATT

A) Hyatt Regency Buffalo, Two Fountain Plaza, Buffalo, NY 14202 US

1. Start out going west on W Huron St toward Franklin St. (go 0.06 miles)

2. Take the 1st right onto Franklin St.

\_\_\_\_\_

\_\_\_\_\_

- Downtown Manor is on the corner

- If you reach Bean Aly you've gone a little too far

(go 0.1 miles)

- 3. Take the 1st right onto W Chippewa St/RT-5.
- Calumet Arts Cafe is on the right
- If you reach W Tupper St you've gone about 0.2 miles too far
- (go 0.01 miles)
- 4. 54 W CHIPPEWA ST is on the right.

\_\_\_\_\_

\_\_\_\_\_

- If you reach Asbury Aly you've gone a little too far
- (go 0 miles)

B) 54 W Chippewa St, Buffalo, NY 14202-2206 US

TOTAL ESTIMATED TIME: 35 seconds | DISTANCE: 0.17 miles

To view your map, click on the link below or copy and paste it to your browser: <u>http://mapq.st/1e65lua</u>